КЕТОТИФЕН-В

Ketotifen


Загальна характеристика

Склад лікарського засобу:
діюча речовина:
кетотифен; 1 капсула містить кетотифену фумарату в перерахунку на 100% речовину - 1,375 мг;
допоміжні речовини:
кальцій стеариновокислий, целюлоза мікрокристалічна, цукор молочний.

Фармакотерапевтична група.
Антигістамінні засоби. Кетотифен - протиастматичний і протиалергічний препарат. Виявляє протиалергічну активність, пригнічуючи дію ендогенних медіаторів запалення; не має бронхорозширювального ефекту. Кетотифен пригнічує виділення медіаторів алергії (гістаміну, лейкотрієнів) та пригнічує розвиток гіперреактивності бронхів. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається протягом 2-4 год.

Показання.
Тривала профілактика нападів бронхіальної астми, астматичних симптомів при сінній гарячці; профілактика і лікування полісистемних алергічних захворювань: гострої і хронічної кропив'янки, атопічного дерматиту, алергічного риніту і кон'юнктивіту.

Протипоказання.
Період вагітності, особливо в І триместрі, період лактації, оскільки препарат проникає в грудне молоко; підвищена чутливість (алергія) до кетотифену. Дитячий вік до 3 років, у зв'язку з формою випуску препарату.

Застереження при застосуванні.
Перед початком лікування порадьтеся з лікарем! Без консультації лікаря не застосовуйте препарат довше встановленого терміну! Якщо ознаки захворювання не почнуть зникати або ж, навпаки, стан здоров'я погіршився, або виникли небажані явища, зверніться до лікаря за консультацією щодо подальшого застосування препарату. Не рекомендується застосовувати кетотифен у ранковий і денний час водіям й операторам потенційно небезпечних механізмів.

Взаємодія з лікарськими засобами.
Якщо Ви приймаєте будь-які інші лікарські засоби, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем щодо можливості застосування препарату. Кетотифен може підсилювати ефекти седативних, снодійних, антигістамінних засобів. При прийомі кетотифену одночасно з пероральними гіпоглікемізуючими препаратами відзначалося оборотне зниження кількості тромбоцитів, тому рекомендується проводити постійний контроль кількості тромбоцитів у крові. При прийомі кетотифену може знижуватися потреба в глюкокортикостероїдах або бронхолітиках у хворих на бронхіальну астму.

Особливі вказівки.
Перед початком лікування порадьтеся з лікарем!
Терапевтичний ефект кетотифену розвивається повільно, протягом 1-2 місяців. Не можна застосовувати препарат для купірування астматичного нападу. Антиастматичну терапію швидкодіючими бронхорозширювальними препаратами, що проводиться, варто продовжувати принаймі протягом 2 тижнів після початку застосування кетотифену. При одночасному застосуванні кетотифену і бронходилататорів доза останніх іноді може бути зменшена.

Спосіб застосування та дози.
Дорослі приймають внутрішньо по 1 капсулі двічі на добу (ранком і ввечері) під час їди. При необхідності добову дозу можна збільшити вдвічі. Дітям до 3 років бажано застосовувати інші форми випуску препарату, дітям з 3 років - по 1 капсулі (1 мг) 2 рази на добу. Курс лікування становить 2-3 тижні.

Передозування.
Сонливість, сплутаність свідомості, порушення орієнтації, тахікардія й артеріальна гіпотензія, підвищена збудливість, судоми, особливо у дітей, кома. При передозуванні слід негайно викликати лікаря, рекомендується промивання шлунка, в разі потреби проводять симптоматичне лікування і контроль за станом серцево-судинної системи; при збудженні та судомах призначають барбітурати короткої дії і бензодіазепіни.

Побічні ефекти.
Зазвичай препарат добре переноситься, але може виникнути сонливість, відчуття сухості в роті, легке запаморочення, уповільнення психомоторних реакцій (зазначені симптоми, звичайно, зникають самостійно), можливе збільшення маси тіла, іноді - диспепсичні явища, тромбоцитопенія. У випадку виявлення небажаних впливів або інших негативних реакцій порадьтеся з лікарем щодо подальшого застосування препарату.

Термін придатності.
2 роки. Не застосовуйте препарат після закінчення терміну придатності, що вказаний на упаковці.

Умови зберігання.
Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від +15°С до + 25°С .

Упаковка.
По 10 капсул у контурній чарунковій упаковці; по 2 упаковки в пачці (10х2).

Правила відпуску.
За рецептом.



ВАТ «Монфарм» © 2008.