СУЛЬФАДИМЕТОКСИН

Sulfadimethoxine


Загальна характеристика

Склад лікарського засобу:
діюча речовина:
1 таблетка містить сульфадиметоксину 0,5 г;
допоміжні речовини:
крохмаль картопляний, кальцію стеарат, желатин, аеросил.

Фармакотерапевтична група.
Протимікробні засоби для системного застосування. Сульфаніламідні препарати. Сульфаніламід тривалої дії. Сульфадиметоксин виявляє антибактеріальну активність відносно грамнегативних та грампозитивних бактерій: пневмококів, стафілококів, стрептококів, кишкової палички, палички Фрідлендера, збудників дизентерії; менш активний відносно протею. Активний відносно збудника трахоми. Сульфадиметоксин не впливає на штами бактерій, які стійкі до інших сульфаніламідів. Відносно повільно всмоктується із травного тракту. Після прийому всередину виявляється в крові через 30 хвилин, максимальна концентрація досягається через 8–12 годин. Необхідна терапевтична концентрація в крові (у дорослих) відмічається при прийомі препарата в 1-й день в дозі 1–2 г та по 0,5–1,0 г в наступні дні. Сульфадиметоксин погано проникає через гематоенцефалічний бар’єр (застосування при гнійних менінгітах недоцільне). Препарат виводиться у вигляді метаболітів, головним чином з сечею.

Показання.
Захворювання, викликані чутливими до сульфаніламідів мікроорганізмами: пневмонія, бронхіт, ангіна, гайморит, менінгіт, захворювання сечових та жовчних шляхів, дизентерія, піодермія, гонорея, бешихове запалення, трахома, ранова інфекція. При стійких формах малярії застосовують в поєднанні з протималярійними препаратами.

Протипоказання.
Протипоказанням для застосування сульфадиметоксину є наявність в анамнезі токсико-алергічних реакцій на сульфаніламіди (агранулоцитоз, гемолітична анемія, медикаментозна пропасниця, тяжкий дерматит, гепатит).

Застереження при застосуванні.
Перед початком лікування порадьтеся з лікарем!
Без консультації лікаря не застосовуйте препарат довше встановленого терміну! Якщо ознаки захворювання не почнуть зникати або ж, навпаки, стан здоров’я погіршився, або виникли небажані явища, зверніться до лікаря за консультацією щодо подальшого застосування препарату. Взаємодія з лікарськими засобами. Якщо Ви приймаєте будь-які інші лікарські засоби, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем щодо можливості застосування препарату. Сульфадиметоксин ефективний в комплексі: з протималярійними препаратами (при стійких формах малярії); з антибіотиками (групи пеніциліну, еритроміцину або ін.).

Особливі вказівки.
Перед початком лікування порадьтеся з лікарем!
При лікуванні сульфадиметоксином слід з обережністю призначати хворим з тяжкими захворюваннями кровотворної системи, при декомпенсованій серцевій недостатності, при захворюваннях печінки та порушенні функції нирок. В період терапії препаратом необхідний систематичний контроль аналізів крові та сечі. Сульфадиметоксин не рекомендується застосовувати при вагітності та в період лактації (годування груддю). Для попередження кристалурії слід вживати достатню кількість рідини.

Спосіб застосування та дози.
Сульфадиметоксин приймають внутрішньо 1 раз на день в добовій дозі з інтервалами між прийомами 24 години. При легких та середніх формах захворювання в перший день призначають відповідно 2 і 4 таблетки, в наступні дні по 1 і 2 таблетки. При тяжких формах застосовують в комбінації з препаратами групи пеніциліну, еритроміцину та ін. Дози для дітей з 3 років : в 1-й день – 25 мг/кг маси тіла, в наступні дні – 12,5 мг/кг. Для дітей старше 12 років початкова та підтримуюча дози становлять 2 і 1 таблетку. Після нормалізації температури в підтримуючих дозах застосовують ще 2–3 дні. Курс лікування, залежно від тяжкості хвороби, 7–14 днів. Передозування. Симптоми: лейкопенія, агранулоцитоз, гемолітична анемія, тахікардія, парестезія, дерматит, діарея, холестаз. У разі перевищення рекомендованої дози і розвитку вищезазначених симптомів зверніться до лікаря. Лікування: промивання шлунку 2% розчином натрію гідрокарбонату та суспензією вугілля активованого, інших ентеросорбентів. Показано багато пити розчину натрію гідрокарбонату, форсований діурез, гемодіаліз.

Побічні ефекти.
При призначенні сульфадиметоксину можливі побічні явища такі, як і при застосуванні інших сульфаніламідів: головний біль, диспепсичні явища, шкірні висипання, медикаментозна пропасниця, рідко – лейкопенія. Також препарат може викликати алергічні реакції, що проявляються набряком язика, верхньої губи, порушенням ковтання. При появі побічних реакцій рекомендують зменшити дозу або відмінити препарат. У випадку виявлення небажаних впливів або інших незвичних реакцій порадьтеся з лікарем щодо подальшого застосування препарату.

Упаковка.
По 10 таблеток у контурній чарунковій та безчарунковій упаковці.

Правила відпуску.
За рецептом.



ВАТ «Монфарм» © 2008.